Eigenlijk kun je alle gezonde voedingsmiddelen die je zelf eet ook aan je baby
geven. Zoals fruit, groenten, vis en brood. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige
voedingsmiddelen zijn niet geschikt voor baby’s en kleine kinderen. Dat komt bijvoorbeeld
omdat ze gevoeliger zijn voor schadelijke bacteriën dan volwassenen.
Wat kun je beter niet geven aan je baby (4 maanden - 1 jaar)
Het schema hieronder geldt voor kinderen vanaf 4 maanden tot 1 jaar. Vanaf 1 jaar eten kinderen al echte maaltijden en gelden de adviezen voor dreumes en peuter.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën.
Voor een baby in de eerste hapjes-fase is het nog
niet nodig om het brood te beleggen. Besmeren met zachte margarine
is genoeg. Maar
beleggen kan wel. Kijk bij de belegtips voor dreumes en peuter.
Geef niet |
Waarom niet |
Leversmeerworst of leverpaté
|
|
Dit bevat veel zout, verzadigd vet en vitamine A. Een teveel kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid bij je kind. |
Smeerkaas en gewone kaas
|
|
Dit bevat veel verzadigd vet en zout. De nieren van jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan.
|
Kaas
gemaakt van rauwe melk, bijvoorbeeld boerenkaas. |
|
Naast
verzadigd vet en zout kunnen hier ziekmakende
bacteriën in zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor. |
Honing |
|
Honing kan besmet zijn met een bacterie waar kinderen tot 1 jaar erg ziek van kunnen worden. |
Melk en melkproducten
Wacht met het geven van gewone koemelk tot je kind 12 maanden oud is. Geef tot die tijd borstvoeding of flesvoeding (kunstvoeding).
Zoete kindertoetjes
Een gezonder toetje voor je kind is bijvoorbeeld een schaaltje magere yoghurt met fruit.
Meer suggesties op deze pagina.
Wat als je kind iets 'verkeerds' heeft gegeten?
Maak je niet ongerust als je één keer een product uit de 'geef niet'-categorie hebt gegeven. De kans dat het ook echt schadelijk is voor je baby is klein. Maar geef het in het vervolg liever niet meer.
Hoe voorkom je een voedselinfectie bij je kind?
Jonge kinderen hebben een minder goede weerstand. Daardoor kunnen ze sneller een voedselinfectie krijgen.
Van sommige producten krijg je eerder een voedselinfectie, vooral van rauwe dierlijke producten, vlees, vis of eieren. Maar ook van bijvoorbeeld een restje van een groentehapje dat je dagenlang in de koelkast bewaart.
Om een voedselinfectie te voorkomen bij je baby is het belangrijk om bepaalde producten te mijden, maar is het ook extra belangrijk dat je hygiënisch werkt bij het koken en klaarmaken van eten. Gebruik daarvoor de tips van de kaart 5x Veilig eten.