Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe maak ik gezonde en duurzame gerechten?

Dierlijke producten, zoals vlees en zuivel, belasten het milieu sterker dan plantaardige producten. Door meer plantaardige producten te gebruiken in je gerechten ben je goed bezig voor het milieu en voor de gezondheid van je gasten. Want gezond en duurzaam gaan vaak hand in hand. Geef groenten de hoofdrol in je gerechten, gebruik volkoren producten en vloeibare vetten en kies voor peulvruchten en noten in plaats van vlees. Denk aan een burger van bonen in plaats van rundergehakt. Of serveer een curry met kikkererwten in plaats van kip.

Naast vlees heeft ook zuivel een hoge milieubelasting. Kies in plaats van melk of room voor een eiwitrijke vervanger, zoals sojadrink, verrijkt met calcium en vitamine B12. Ook door te werken met klimaatvriendelijke groente en fruit en producten met een topkeurmerk, draag je bij aan duurzaamheid.