De peer is een fruitsoort. Fruit staat in de Schijf van Vijf. Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. In peren zit niet veel vitamine C en een gemiddelde hoeveelheid voedingsvezel en kalium. Peren waarbij rekening gehouden is met verantwoorde productie zijn te herkennen aan de Topkeurmerken On the way to PlanetProof, Europees Biologisch, EKO en Demeter.
Wat zijn peren?
De peer is een pitvrucht, net als de appel. Er zijn handperen en stoofperen. Conference is de populairste handpeer in Nederland. Andere handperen zijn bijvoorbeeld Doyenné du Comice, Beurré Alexandre Lucas, Triomphe de Vienne, Migo, Chinese peer en Nashipeer. Stoofperen zijn hard en moeten voor consumptie eerst gestoofd worden. Een bekende stoofpeer is de Gieser Wildeman. Kweeperen worden verwerkt in compotes. Ze zijn te hard en te zuur om zo te eten.
Waar komen peren vandaan?
Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van peren. De belangrijkste regio's waar fruitproductie plaatsvindt zijn Zeeland en Gelderland. Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Op de meeste bedrijven worden appels en peren geteeld. Ongeveer op 9.400 hectare groeit er peer. Op driekwart hiervan wordt het ras Conference gekweekt. Naast Nederland komen peren ook uit andere Europese landen, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en China.
Hoeveel peren eten we?
Peer staat zesde op de lijst van populairste fruitsoorten in Nederland.
Hoe kan ik peren bewaren?
Peren zijn lang te bewaren en daardoor het hele jaar beschikbaar.
Peren worden onrijp verkocht.
Thuis zijn peren 1 tot 7 dagen goed te houden op een koele plaats. In de koelkast kunnen peren
zelfs 14 tot 21 dagen goed blijven.
Zijn peren gezond?
Peren bevatten weinig
vitamine C.
Voedingsvezel leveren ze
in gemiddelde hoeveelheid. Dat geldt ook voor
kalium. Voor
fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.
Staan peren in de Schijf van Vijf?
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag.
Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf. In peren zit niet veel vitamine C en een gemiddelde hoeveelheid voedingsvezel en kalium. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Het advies is om vooral vers fruit te eten.
Lees meer over fruit en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.
Etiket: waarop kan ik letten bij peren?
Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de
Warenwet etikettering. Aan vers, niet-voorverpakt fruit zijn nauwelijks eisen gesteld. Alleen de naam, land van herkomst en de productiepartij moeten genoemd worden. Op een etiket van voorverpakt (gesneden) fruit, ingeblikt en gedroogd fruit staan onder meer de voedingswaarden, ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, het gewicht en het land van herkomst
vermeld. Kijk
naar het
online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van
het etiket.
Welke keurmerken zijn er voor peren?
In Nederland zijn
peren verkrijgbaar met de volgende Topkeurmerken:
Zijn peren duurzaam?
De klimaatbelasting van het meeste fruit is laag. Peren uit Nederland zijn het hele jaar door weinig belastend voor het klimaat. Als je meer rekening met het milieu wilt houden, kies dan voor peren met een Topkeurmerk. Biologische teelt houdt onder andere rekening met een goed beheer van de bodem en het type en de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen. Het keurmerk
On the way to PlanetProof stelt onder ander eisen aan het watergebruik tijdens de teelt.