Menu
Zoek

Bouwstenen voor gezonde en duurzame voeding in lokaal beleid

Voor een gezonde toekomst voor mens en milieu is het belangrijk dat jij als gemeente inwoners in staat stelt om gezonder en duurzamer te kiezen. Dat klinkt misschien groots en ver weg. Maar juist gemeenten en GGD’en kunnen écht impact maken. Bijvoorbeeld in scholen, buurthuizen, sportclubs en het bedrijfsrestaurant van de gemeente. Het Voedingscentrum helpt daarbij met handige bouwstenen.

Je kan de bouwstenen gebruiken ter inspiratie, als stappenplan of als input voor een nieuwe strategie van lokaal beleid om zo aan de thema’s van het Gezond en Actief Leven Akkoord te werken. Je krijgt allerlei praktische tips, handreikingen en voorbeelden uit de praktijk. Kijk hoe jij de bouwstenen kunt gebruiken op zo’n manier die past bij jouw situatie.

De 7 bouwstenen

Gratis webinar

Op donderdag 30 januari 2025 van 09:30 tot 10.30 uur organiseert het Voedingscentrum een gratis webinar 'Voeding in de gemeente: van beleid tot praktijk'. We nemen je in vogelvlucht mee langs de bouwstenen. Ontdek wat er allemaal mogelijk is.

Bepaal de focus

Wat vinden jullie belangrijk voor jullie inwoners? En waarom? Welke speerpunten staan wat jullie betreft de komende jaren het hoogst op de agenda? En hoe pakken jullie dat aan? Natuurlijk hoeft alles niet in één keer. We raden aan om eerst een focus te bepalen. Misschien ligt er al een focus op bepaalde doelgroepen als het gaat om gezondheid en preventie om sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen?

Start bijvoorbeeld met één leefomgeving voor een sneller resultaat. We geven ook inspiratie voor gemeentelijk instrumentarium, het verminderen van voedselverspilling, aanpak overgewicht en valpreventie. Waar gaan jullie impact mee maken?

Leefomgevingen

Gemeente- en provinciehuizen

Als gemeente kun je het goede voorbeeld geven door in het bedrijfsrestaurants en in de koffiecorners te zorgen voor een gezond en duurzaam aanbod dat aantrekkelijk gepresenteerd wordt. Denk ook aan het aanbieden van water, fruit en gezonde lunches bij vergaderingen, bijeenkomsten en recepties. Dit is een mooie eerste stap; practice what you preach.

Neem in de aanbesteding voor catering van alle gemeentelijke instanties de randvoorwaarde op: werk met Overheidsniveau Gezonde Catering op basis van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Heb je lopende contracten? Ga in gesprek met de cateraar en bekijk op welke termijn een cateraar aan deze criteria kan voldoen. Ook kun je als gemeente de JOGG-ambitie Gezonder Voedingsaanbod in gemeentehuizen en provinciehuizen ondertekenen en gebruik maken van de JOGG-Teamfit coach, die kan helpen met de implementatie van een gezonder voedingsaanbod.      

sluiten
Kinderopvang

De kinderopvang is een ideale plek om kinderen een gezonde start mee te geven, geborgen in een omgeving die warmte en uitdaging biedt. Pedagogisch professionals spelen daarin een sleutelrol.

Het Voedingscentrum biedt professionals in de kinderopvang informatie en tips, bijvoorbeeld voor het opstellen van een voedingsbeleid. Daarnaast zijn we partner van Gezonde Kinderopvang en coördineren we het programma samen met het RIVM. Gezonde Kinderopvang leert kinderopvang structurele aandacht te hebben voor een gezonde leefstijl, waaronder voeding, en leidt pedagogisch professionals op tot coach Gezonde Kinderopvang.

Als gemeente of GGD kun je op verschillende niveaus werken aan Gezonde Kinderopvang. Bijvoorbeeld door het aanstellen van een Gezonde Kinderopvang adviseur bij de GGD of door het faciliteren van ondersteuning bij het werken aan Gezonde Kinderopvang door de GGD. Het is ook mogelijk om via een lokale incompany training van Gezonde Kinderopvang binnen jouw gemeente coaches Gezonde Kinderopvang te laten opleiden. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem via dit formulier contact met ons op.

Voorbeeld

In Tilburg heeft het Servicebureau Kinderopvang in samenwerking met GGD Hart voor Brabant en JOGG Tilburg een incompany training georganiseerd. Lees hun ervaring.

sluiten
Scholen

Aandacht voor gezond, duurzaam en veilig eten en drinken op school draagt bij aan een gezond voedingspatroon van leerlingen en studenten. Kom meer te weten over hoe je gezond en duurzaam eten kan stimuleren op de basisschool, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Denk aan de eetomgeving op én rondom de school. Als gemeente speel je een belangrijke rol in wat er om de school gebeurt.

Gezonde School

Met de Gezonde School-aanpak werken scholen structureel en samenhangend aan de gezondheid van leerlingen of studenten en het team. De GGD ondersteunt scholen in het bereiken van een Gezonde School. Als gemeente kun je de scholen in je gemeente stimuleren om hieraan te werken.

Gezonde schoolkantine

Een gezonde en duurzame eetomgeving op school zou de norm moeten zijn. Daarom begeleiden Adviseurs Eetomgevingen van het Voedingscentrum v(g)o- en mbo-schoollocaties gratis naar een gezonde schoolkantine. Laat scholen in je gemeente gebruik maken van deze hulp. De Gezonde Schoolkantine is ook een voorwaarde voor een Gezonde School.

Schoolmaaltijden

Door op school gezonde maaltijden aan te bieden, krijgen de leerlingen een gezond steuntje in de rug. Niet alleen krijgen leerlingen het goede voorbeeld te zien, maar een gezonde maaltijd draagt ook bij aan betere schoolprestaties. Als gemeente kun je scholen hierin zowel financieel als logistiek ondersteunen. Bekijk onze informatie en tips over het organiseren van schoolmaaltijden op het basisonderwijs of op het voortgezet onderwijs (vo) en middelbaarberoepsonderwijs (mbo).

Voorbeelden

  • Scholen in de gemeente Gouda konden een tijdelijke subsidie aanvragen voor ontbijt, lunch of tussendoortjes op school. Lees hier meer over.
  • In samenwerking met het Voedingscentrum ondersteunt GGD Amsterdam vo- en mbo-scholen in de regio bij het gezonder en duurzamer maken van het aanbod in hun schoolkantines. Lees meer over hun aanpak.
  • Basisschool Harlekijn in Venlo verstrekt sinds schooljaar 2022-2023 een gezonde schoollunch aan alle overblijfkinderen. Ze doen mee met het schoolconcept De Gezonde Basisschool van de Toekomst waarin een gezonde leefstijl in het onderwijs wordt geïntegreerd. Lees het verhaal van deze basisschool.
sluiten
Sportlocaties en -evenementen

De sportkantine is de plek waar eten en bewegen bij elkaar komen. Ook bij sportevenementen is er vaak veel eten en drinken aanwezig. Juist rondom sportactiviteiten zou een gezond voedingsaanbod de norm moeten zijn.

Zowel aan JOGG-gemeenten als niet JOGG-gemeenten biedt JOGG hierbij kosteloos een helpende hand met de werkwijze JOGG-Teamfit. Sportlocaties kunnen topprestatiebadges behalen. Ook kun je je als gemeente aansluiten bij het Convenant gezonde sportevenementen en hulp krijgen van de JOGG-teamfit coach bij de implementatie van een gezonder voedingsaanbod.

sluiten
Buurtlocaties

Buurtlocaties, zoals kinderboerderijen, speeltuinen en buurthuizen, zijn plekken waar je als gemeente een gezond en duurzaam aanbod kunt promoten. 

JOGG biedt locaties in zowel JOGG-gemeenten als niet JOGG-gemeenten kosteloos een helpende hand bij de implementatie van een gezonder voedingsaanbod. Met de werkwijze JOGG-Teamfit worden buurtlocaties begeleid naar een gezonder voedingsaanbod volgens de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Buurtlocaties kunnen hierbij topprestatiebadges behalen.

Daarnaast biedt het Voedingscentrum de volgende materialen:

sluiten
Dagattracties

Bij Gezond Uit, een initiatief van JOGG, wordt samen met dagattracties gewerkt aan het verbeteren van het aanbod, volgens de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Stimuleer dagattracties in jouw gemeente hierbij aan te laten sluiten, zodat het voor bezoekers makkelijker is om gezondere keuzes te maken. JOGG-Teamfit geeft hierbij kosteloos advies en helpt met het opstellen van een actieplan.

Een dagje uit betekent vaak ook buiten de deur eten. Stimuleer horecazaken in jouw gemeente om hun kindermenu gezonder en duurzamer te maken. Het Voedingscentrum biedt met deze menukaart inspiratie aan horecaondernemers om hier stap voor stap aan te werken.

sluiten
Ziekenhuizen en zorginstellingen

Een gezonder en duurzamer voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers draagt bij aan een gezonder Nederland.  

Stimuleer als gemeente ziekenhuizen en zorginstellingen zich aan te sluiten bij Goede Zorg Proef Je. Dit project ondersteunt ziekenhuizen en zorginstellingen in de transitie naar een gezond en duurzaam voedingsaanbod met diverse middelen. De Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum biedt hierbij houvast voor verbeterstappen in het voedingsaanbod.

sluiten
Borstvoedingsvriendelijke gemeente

Baby’s die borstvoeding krijgen hebben minder kans op overgewicht, ziekten en infecties. Alle reden dus om als gemeente het geven van borstvoeding overal aan te moedigen en te faciliteren. Dit kan door horecagelegenheden, zorginstellingen, bibliotheken en andere openbare gelegenheden aan te moedigen om het beeldmerk 'voeden kan hier' te gebruiken. Zijn er genoeg van deze beeldmerken? Dan krijg je als gemeente de titel borstvoedingsvriendelijke gemeente en bijbehorende plaquette. Het is mooi als je het beeldmerk ook duidelijk in zicht op het gemeentehuis hangt.

sluiten

Meer inspiratie

Gemeentelijk instrumentarium

Je kan als gemeente ook via beleid en regelgeving bijdragen aan een gezonde en duurzame eetomgeving. De werkgroep Citydeal Voedsel op de Stedelijke Agenda biedt een overzicht van de instrumenten die je als gemeente kunt inzetten.

Hieronder lees je over 2 beleidsmogelijkheden met daarbij een praktijkvoorbeeld.

Omgevingsbeleid

De gemeente kan via het omgevingsbeleid bijdragen aan een gezondere leefomgeving door verschillende maatregelen. In het bestemmingsplan kunnen criteria worden opgenomen. Soms lukt het gemeenten om aanbieders van ongezond voedsel te weren op basis van ruimtelijke motieven (denk aan afval, geluids- of geurhinder) om de leefbaarheid van de omgeving te vergroten.

Voorbeelden

Reclamebeleid

Als gemeente kun je in het reclamebeleid regels vastleggen over reclame voor voedingsmiddelen in publieke ruimtes. Je kunt bijvoorbeeld vastleggen dat er geen kindermarketing mag zijn voor ongezonde producten buiten de Schijf van Vijf op openbare ruimten waar veel kinderen en jongeren komen. Een algeheel reclameverbod op ongezond voedsel op bepaalde locaties kan ook een optie zijn.  

Voorbeeld

 Gemeente Amsterdam heeft zich aangesloten bij de Alliantie Stop Kindermarketing Ongezonde Voeding. Zo is er in Amsterdam al een verbod op kindermarketing in de metro. Dit is onderdeel van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Daarmee zet Amsterdam flink in op het voorkomen en terugdringen van overgewicht bij kinderen.

sluiten
Voedselverspilling voorkomen
Gemeenten spelen een cruciale rol in het verminderen van voedselverspilling omdat ze een directe verbinding hebben met de lokale gemeenschap én bedrijven en organisaties binnen hun grenzen. Gemeenten kunnen niet alleen bewustwording creëren over de impact van voedselverspilling, maar ook praktische oplossingen aanbieden die aansluiten bij de behoeften van hun inwoners en bedrijven. In dit document van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Voedingscentrum vind je alle handvatten en inspiratie.

sluiten
Aanpak overgewicht

Steeds meer kinderen en jongeren zijn te zwaar. Van alle 2- tot 25-jarigen in Nederland heeft 1 op de 6 overgewicht. Dit vergroot de kans op ziektes en psychische problemen. Als overgewicht eenmaal is ontwikkeld, lukt het slechts in 20 procent van de gevallen om blijvend terug te keren naar een gezond gewicht.

Juist daarom is het belangrijk om overgewicht te voorkomen en zo vroeg mogelijk te beginnen met het aanleren van gezonde eetgewoontes. Lees wat je als gemeente of GGD per doelgroep met onze ondersteuning kunt doen.

sluiten
Valpreventie en ondervoeding

In Nederland valt elke 5 minuten een 65-plusser zo ernstig dat spoedeisende medische hulp nodig is. Ouderen met ondervoeding hebben een grotere kans om te vallen, omdat hun spiermassa, spierkracht en balans verminderd is. Gezonde voeding met voldoende eiwitten, vitamine D en calcium is van groot belang voor het behoud van sterke botten en spieren. 

Ga als gemeente aan de slag met het GALA-thema valpreventie en breng het belang van een gezond voedingspatroon bij ouderen onder de aandacht. Zorg dat ondervoeding wordt beperkt in jouw gemeente. Bekijk welke handvatten hierbij kunnen helpen.

sluiten

Creëer draagvlak

Zorg dat er ambtenaren zijn die zich structureel inzetten voor gezond en duurzaam voedsel en het verbeteren van de eetomgeving. Zorg bijvoorbeeld voor beleidsmedewerkers, een betrokken wethouder of introduceer de portefeuille van voedselwethouder. Benoem sowieso een kartrekker voor de eetomgeving waar jouw gemeente op gaat focussen.

De karttrekker kan vervolgens draagvlak creëren bij álle betrokkenen, denk daarbij niet alleen aan de wethouder en relevante collega's maar ook inwoners die er direct mee te maken hebben. Door iedereen er vanaf het begin bij te betrekken, zorg je ervoor dat het breder gedragen wordt en is de kans op succes en borging het grootst.

Middelen om het belang van de eetomgeving te laten zien
Het kan handig zijn om bij het begin te beginnen. Waarom is de eetomgeving nou zo belangrijk? De volgende webpagina’s kunnen hierbij helpen: Invloed fysieke omgeving op eetgedrag en Gezonde eetomgeving. En bekijk ook de video over de invloed van de eetomgeving.
sluiten
Praktische tips om draagvlak te creëren
  • Begin met informeren en interesseren van betrokkenen, bijvoorbeeld tijdens een inspiratiesessie. Zo begrijpt uiteindelijk iedereen het belang van de verandering. Raadpleeg een Adviseur Eetomgevingen en JOGG-Teamfit coach (zie ook bouwsteen 'Ontvang ondersteuning').
  • Betrek intern binnen de gemeente relevante collega’s uit verschillende beleidsdomeinen die te maken hebben met de eetomgeving waarop je focust. Betrek zeker de wethouder die actief is op de gekozen focus. Hiermee creëer je een integrale aanpak die domein overstijgend is. JOGG heeft hiervoor een handreiking gemaakt en kan hulp bieden bij het organiseren van een werksessie.
  • Betrek extern relevante stakeholders van de gekozen eetomgeving: gebruikers, uitvoerders en besluitvoerders.
  • Laat alle betrokkenen meedenken en meedoen om er een gezamenlijk plan van te maken. Ga gezamenlijk aan de slag met de eetomgeving.
  • Kijk of er een andere gemeente is die al beleid heeft gemaakt op de gekozen focus, en laat daarmee een goed voorbeeld zien.
  • Plan periodiek overleg met de betrokkenen om elkaar op de hoogte te houden en het thema eetomgeving op de agenda te houden en waar mogelijk uit te breiden. Laat betrokkenen tussentijds weten met welke activiteiten je bezig bent. Zo werk je aan draagvlak gaandeweg het traject.
  • Bekijk deze tips van GezondIn om burgers te betrekken
  • sluiten

    Onderteken de ambitie

    Het ondertekenen van een ambitie, intentie of convenant door de belangrijkste spelers vormt een sterke start van elk project. Daarmee laat je namelijk zien: wij werken samen aan dít doel. Er bestaan een aantal kant-en-klare ambities die je kunt gebruiken. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen ambitie maken.

    Je kunt daarbij ook een overkoepelend doel stellen. Bijvoorbeeld: Binnen twee jaar heeft 75% van de v(g)o- en mbo-scholen in onze focuswijken de Ambitieverklaring Gezonde Schoolkantine ondertekend.

    Maak de ambitie zichtbaar

    Draag uit waar je voor staat door de ambitie zichtbaar te maken. Niet alleen aan het begin, maar gedurende het hele proces. Vier jullie successen. Nodig bijvoorbeeld een wethouder uit voor de opening van het gezonde en duurzame aanbod op de locatie. En verspreid je nieuws via lokale (social) media, interne en externe nieuwsbrieven en met posters bij de eetomgevingen zelf. Laat bijvoorbeeld zien wat de ervaringen van de gebruikers zijn.

    Voorbeelden ambitie en successen zichtbaar maken
    • Met het collectiebord en de Schoolkantine Schaal kunnen scholen alle successen laten zien aan de leerlingen, studenten en medewerkers. Ze kunnen leerlingen of studenten betrekken bij de organisatie voor de uitreiking van de Schoolkantine Schaal. Ook is het mooi om een artikel (met een foto van de Schoolkantine Schaal) op de schoolwebsite, in de schoolkrant, LinkedIn of de plaatselijke krant te plaatsen. Bijvoorbeeld met dit voorbeeldpersbericht.
    • JOGG beloont elke stap naar een gezondere buurt- of sportlocatie. Bij een voltooide challenge krijg je een badge en bij een voltooide groep challenges ontvang je één van de topprestatiebadges. Samen met het team en jullie bezoekers vieren ze de behaalde successen met een feestelijke uitreiking op locatie.
    sluiten

    Ontvang ondersteuning

    Je hoeft het niet allemaal alleen uit te vogelen. Er is veel ondersteuning beschikbaar.

    Ondersteuningsmogelijkheden

    Maak gebruik van de beschikbare ondersteuning voor de uitvoering. Zoals uitleg over de invloed van de eetomgeving, inspiratie voor gezonde en duurzame producten en advies over eerste verbeterstappen. Raadpleeg onderstaande experts om toe te werken naar jullie doel:

    sluiten

    Borg in lokaal beleid

    Leg afspraken, gezamenlijke ambities en werkwijzen vast en maak onderling afspraken over rollen en verantwoordelijkheden. Leg dit zo nodig vast in een projectplan en borg het in lokaal beleid. Veranker bijvoorbeeld jullie doel en ambitie in bestaand beleid, zoals het integrale brede SPUK-plan, lokaal preventie- en sportakkoord, gezondheidsbeleid en voedselagenda.

    Voorbeelden borging in beleid

    Maak het beleid bovendien integraal vanuit relevante beleidsdomeinen. zoals:

    sluiten

    Evalueer en stuur bij

    Het is altijd aan te raden om het proces en de resultaten regelmatig te evalueren.

    Is alles goed op de rit? Bepaal wie verantwoordelijk blijft voor de gekozen eetomgeving en stem af hoe de betrokkenen op de hoogte blijven. En kies een nieuwe focus.

    Tips voor evaluatie
    • Plan een gezamenlijke evaluatie om terug te blikken op de activiteiten van de doorlopen bouwstenen. Bekijk de evaluatiemethoden van het RIVM, zoals de Tijdlijnmethode.
    • Stuur bij waar nodig om het doel te behalen en herhaal zo nodig de activiteiten van enkele bouwstenen.
    • Deel de resultaten van de evaluatie om bijvoorbeeld verantwoording af te leggen, successen te delen en vieren en draagvlak te vergroten en behouden onder partners.
    sluiten

    Praktijkvoorbeelden gebruik bouwstenen

    Voorbeeld Venlo.fit

    Venlo wil in 2030 de gezondste en actiefste gemeente van Nederland zijn. Dat blijft zeker niet bij mooie woorden. In hun aanpak zijn ze ambitieus. Marc Denessen, JOGG Regisseur, Projectleider Keigezond Venlo en Regisseur Rookvrij, deelt een aantal succesfactoren.

    Bepaal de focus

    "Het project Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) kwam jaren terug bij ons op de radar. Een project dat Universiteit Maastricht intensief monitorden én als bewezen effectief werd beoordeeld. Met dit project voelden we: hiermee kunnen we het verschil maken als het gaat om het terugdringen van gezondheidsverschillen bij de Venlose jeugd. Zo besloten we (beleid én uitvoering) dat het één van onze speerpuntprojecten zou worden, met speciale focus op de wijken die dit het hardste nodig hadden."

    Creëer draagvlak

    "In 2020 en 2021 organiseerden wij inspiratiesessies voor alle mogelijke stakeholders. Daarbij waren alle beslissers aanwezig, zoals de wethouder onderwijs en publieke gezondheid, de wethouder sport, bestuurders van onderwijskoepels, beleidsmedewerkers en natuurlijk leerkrachten en directeuren van basisscholen. We wisten iedereen te overtuigen van deze trendbrekende aanpak. Vervolgens zijn we laagdrempelig voor geïnteresseerde scholen Gezonde Basisschool van de Toekomst-proefweken gaan houden. Zo konden ze ‘proeven’ aan het concept en wij als gemeente kregen waardevolle feedback. Ook benoemden we destijds een projectleider die zich fulltime kon bezighouden met dit project."

    Maak de ambitie zichtbaar

    "Communicatie en het laten zien van onze successen zijn een essentieel onderdeel van onze strategie. Alles wat we doen zetten we weg onder de merknaam Venlo.fit. Dat is simpel en eenduidig voor de burger en onze partners. Daar waar we bijvoorbeeld bij de opening van een Gezonde Basisschool van de Toekomst de wethouder kunnen invliegen, zullen we dit zeker niet nalaten. Recent zijn we ook prominent zichtbaar op het speelshirt van onze lokale profvoetbalclub VVV Venlo."

    sluiten
    Voorbeeld gemeentelijk bedrijfsrestaurant

    Hoe zet je de bouwstenen in? We geven een voorbeeld:

    Bepaal de focus

    Practice what you preach. Start met het gezonder en duurzamer maken van het bedrijfsrestaurant in jouw gemeentehuis. Bekijk het Regionaal Preventieakkoord 2021-2023 van Zuid-Limburg met daarin hun focuspunten voor gezondere en duurzamere eetomgevingen.

    Creëer draagvlak

    Betrek alle stakeholders, denk aan de wethouder, facilitair manager, cateringmedewerkers, beleidsmedewerkers, HR-medewerkers, ondernemingsraad, bezoekers van het bedrijfsrestaurant, en eventueel de JOGG-regisseur.

    Onderteken de ambitie

    Binnen een jaar na ondertekening van de ambitie Ambitie Gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen en provinciehuizen 2021-2025 voldoet het aanbod van alle bedrijfsrestaurants van onze gemeente aan deze ambitie.

    Maak de ambitie zichtbaar

    Nodig alle medewerkers van de gemeente uit voor een feestelijke proeverij tijdens de heropening van het gezondere en duurzamere bedrijfsrestaurant. Vraag bijvoorbeeld een wethouder of andere aansprekende ambassadeur om het restaurant te (her)openen of organiseer een blinde proeverij.

    Ontvang ondersteuning

    Neem contact op met de JOGG-Teamfit coach uit de regio, zodat de cateraar van het bedrijfsrestaurant advies ontvangt om het aanbod gezonder en duurzamer in te richten met behulp van de Richtlijn Eetomgevingen.

    Borg in lokaal beleid

    Zet het Overheidsniveau Gezonde Catering als vereiste in de aanbesteding voor de nieuwe catering van de gemeentelijke bedrijfsrestaurants.

    sluiten

    Veelgestelde vragen

    Voor wie zijn de bouwstenen?
    De bouwstenen voor iedere gemeente die toe wil werken naar gezondere en duurzamere eetomgevingen. Zo is de werkwijze bedoeld voor gemeentelijke beleidsmedewerkers werkzaam in bijvoorbeeld het sociale domein, ruimtelijke/fysieke domein en preventie- en zorgdomein. En voor professionals die het beleid mede vormgeven en uitvoeren, zoals JOGG-regisseurs, combinatiefunctionarissen en gezondheidsbevorderaars bij de GGD.
    sluiten
    Hoe dragen de bouwstenen bij aan het Gezond en Actief Leven Akkoord?

    Weerbare, gezonde inwoners die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis in 2040. Dat is het doel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Om dit doel te bereiken, is gezonde voeding een belangrijke basis. Door gezond te eten verklein je de kans op ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Bovendien helpt het om een gezond gewicht te behouden en overgewicht terug te dringen. En gezonde voeding is van belang om vitaal ouder te worden.

    Een integrale aanpak die inzet op voedselvaardigheden én gezondere eetomgevingen is noodzakelijk voor een gezonde generatie in 2040. Als gemeente kun je hieraan bijdragen door in te zetten op de GALA-thema’s:

    • gezonde leefomgeving
    • aanpak overgewicht en obesitas (als onderdeel van gezonde leefstijl)
    • valpreventie

    Alle aandachtsgebieden die we onder ‘Bepaal de focus’ op deze pagina uitlichten dragen bij aan deze GALA-thema’s.

    Voor de financiering van de uitvoering kun je gebruik maken van je eerder aangevraagde Specifieke Uitkering (SPUK).

    sluiten
    Hoe ziet de samenwerking tussen JOGG en Voedingscentrum eruit?

    Het Programma Eetomgevingen van het Voedingscentrum stimuleert dat eetomgevingen zó zijn ingericht dat de gezonde en duurzame keuze volgens de Schijf van Vijf vanzelfsprekend is voor iedereen. Het Voedingscentrum is de kennispartner op het gebied van voeding en voedselkeuzegedrag. JOGG is de kennispartner op het gebied van de integrale aanpak van gemeenten. Met de aanpak bieden ze de basis voor integrale samenwerking om in beleid en praktijk de leefomgeving gezonder te maken. Je kan je als gemeente aansluiten bij JOGG. 

    Zowel Voedingscentrum als JOGG bieden implementatieondersteuning en hebben expertise van de concrete instrumenten die per omgeving ingezet kunnen worden. Gezamenlijk ondersteunen we door heel Nederland partijen bij het toepassen van de Richtlijn Eetomgevingen. De meeste programma’s genoemd op deze pagina gebruiken deze richtlijn.

    Ook JOGG-Teamfit coaches gebruiken de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum bij de advisering van gezonder en duurzamer voedingsaanbod in sportlocaties, buurtlocaties, dagattracties en bedrijfsrestaurants van gemeente- en provinciehuizen.

    sluiten
    Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.