In de (voor praktijkondersteuners geaccrediteerde) podcastserie 'In de spreekkamer' van het Voedingscentrum gaan huisarts Stefan van Rooijen en praktijkondersteuner Corine van Kroonenburg in gesprek met experts van het Voedingscentrum. Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de huisartsenpraktijk bespreken ze actuele thema's op het gebied van voeding. Daarnaast krijg je praktische tips voor het bevorderen van een gezondere leefstijl van patiënten.
Accreditatiepunten
De podcastserie bestaat uit 6 afleveringen van ongeveer 30 minuten. Praktijkondersteuners ontvangen voor elke aflevering 0,5 accreditatiepunt. Voor accreditatie is vereist dat je:
- De gehele podcast beluistert (dus geen delen doorspoelt).
- De toetsvragen na de podcast voor minimaal 70% correct invult.
- De evaluatie aan het einde invult.
Afleveringen
In elke aflevering gaat een van de experts van het Voedingscentrum in gesprek met huisarts Stefan van Rooijen en praktijkondersteuner Corine van Kroonenburg.
Aflevering 1: De Schijf van Vijf voor ieder budget
In deze aflevering geeft Annette Stafleu, expert Voeding en Gezondheid bij het
Voedingscentrum, concrete tips voor patiënten die gezonder willen eten volgens de Schijf van Vijf
én boodschappen moeten doen met een beperkt budget.
Aflevering 2: Ondersteuning bij overgewicht
Tessa van Elten, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, geeft in deze aflevering praktische adviezen voor patiënten met overgewicht. Zo komen het gebruik van de Eetmeter, beweegtips en gespreksvoering aan bod.
Aflevering 3: Hoe ga je om met weerstand?
In de derde aflevering legt Kristel Zaal, expert Gedrag bij het
Voedingscentrum, uit welke drie vormen van weerstand er zijn en hoe je deze
kunt herkennen. Ze vertelt over de verschillende technieken je kunt toepassen
om weerstand te verminderen.
Aflevering 4: Eetgewoontes en tradities in de keuken
Deze aflevering zoomt in op de sociale aspecten die van invloed kunnen zijn rondom het eten. Maryam Shekoh, specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum, en haar collega Claudia Vork leren je alle do’s en don’ts bij het omgaan met de eetgewoontes en tradities rondom voeding.
Aflevering 5: Gezonde voeding voor ouderen
Annette Stafleu, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, geeft in deze aflevering concrete tips en adviezen voor de oudere patiënt. Verschillende praktijkvoorbeelden komen aan bod, met daarbij passende voedingsadviezen voor ouderen.
Aflevering 6: Cardiometabole aandoeningen
De laatste aflevering gaat over voeding bij cardiometabole aandoeningen, te weten: hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en chronische nierschade. Pascalle Stijger, woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum, bespreekt aan de hand van veelvoorkomende misvattingen uit de praktijk de belangrijkste voedingsadviezen.