De Schijf van Vijf is primair bedoeld voor de algemene populatie, maar een voedingspatroon volgens de uitgangspunten van de Schijf van Vijf kan ook als volwaardige basis dienen bij chronische aandoeningen, zoals diabetes. Soms zijn er wel wat aanpassingen nodig, bijvoorbeeld in de hoeveelheid koolhydraten. Een diëtist kan adviezen op maat geven.
Je vindt hier voedingsadviezen, informatie en materialen over diabetes.
Adviezen in het kort
Een voedingspatroon in lijn met de Schijf van Vijf levert voldoende voedingsstoffen en producten met bewezen gezondheidsvoordelen. Zo zijn groente, fruit, volkorenproducten, noten en peulvruchten goed voor hart- en bloedvaten. Daarnaast zijn aantal adviezen vooral belangrijk bij diabetes:
- Kies voor gezonde producten met koolhydraten, zoals groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst.
- Laat snoep, koek, zoete toetjes en zoete dranken zoals sap en frisdrank zoveel mogelijk staan.
- Afhankelijk van de medicatie die je patiënt gebruikt, kan het verstandig zijn om de koolhydraten verdeeld over de dag binnen te krijgen.
- Vervang roomboter en harde margarine door oliën en zachte margarine of halvarine.
- Neem niet meer dan 6 gram zout per dag.
- Beweeg regelmatig.
Als je patiënt te zwaar is, kan een gewichtsverlies van 5-15% of 10% van de buikomvang al een verbetering opleveren van de bloedglucosewaarden, de insulinegevoeligheid, het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Bekijk de pagina over overgewicht en afvallen.