Ondervoeding komt vooral voor bij ziekte en mensen op hoge leeftijd. Regelmatig en gezond eten volgens de Schijf van Vijf is bij ondervoeding belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Om op een gezonde manier in gewicht aan te komen zijn soms andere of extra producten nodig. Samenwerking tussen de huisarts en diëtist is bij ondervoeding essentieel.
Je vindt hier voedingsadviezen, informatie en materialen over ondervoeding.
Adviezen in het kort
Voor een patiënt met ondervoeding kan het lastig zijn om regelmatig, gezond en voldoende te eten, bijvoorbeeld vanwege verminderde eetlust of kauwproblemen. Het is belangrijk om te zorgen dat de patiënt voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Vooral eiwit is van belang. De Schijf van Vijf is daarbij een goede basis.
Bij ondervoeding zijn de belangrijkste voedingsadviezen:
- Eet veel producten met eiwit, zoals vis, onbewerkt mager vlees, peulvruchten, ei, ongezouten noten, zuivel en volkorenproducten.
- Neem wat extra vet bijvoorbeeld door tijdelijk te kiezen voor vettere varianten van vlees, melkproducten en kaas. Noten, avocado en vette vis bevatten ook veel vet.
- Beleg brood extra dik.
- Neem eventueel smoothies met zuivel of sojadrink.
- Beweeg om de spiermassa te behouden.
Soms kan een supplement met extra vitamines en mineralen nodig zijn. Als met gewone voeding de behandeldoelen niet kunnen worden gehaald, kan dieetvoeding worden ingezet. Bekijk wanneer dieetvoeding nodig is.