Adviezen in het kort
Met het ouder worden verandert de lichaamssamenstelling en zijn er specifieke aandachtspunten voor de voeding. Bekijk hier de informatie over voeding voor mensen van 70 jaar en ouder.
De belangrijkste adviezen zijn:
- Neem meer voeding met een goede voedingsstoffendichtheid. Dit omdat de energiebehoefte afneemt met toenemende leeftijd. Beperk het gebruik van producten met een hoge energiedichtheid die veel energie leveren en weinig voedingsstoffen bevatten, zoals frisdrank, alcohol en snacks.
- Neem voldoende producten met eiwit, zoals vis, onbewerkt mager vlees, peulvruchten, ei, ongezouten noten, zuivel en volkorenproducten. Eiwitten dragen bij tot de instandhouding van spieren.
- Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis. Dit verlaagt het risico op fatale coronaire hartziekten.
- Eet dagelijks veel groenten, fruit en volkorenproducten, voor een goede stoelgang en het verlagen van het risico op coronaire hartziekten en beroerte.
- Slik een vitamine D-supplement voor het behoud van sterke botten.
- Beperk de hoeveel zout in de voeding, om hoge bloeddruk te voorkomen en omdat de nierfunctie afneemt. Hierbij is het ook belangrijk om voldoende te drinken.
- Voorkom een voedselinfectie.