Bekijk hier de informatie over de patiënt van 70 en ouder en de materialen die je kunt inzetten.
Adviezen in het kort
Met het ouder worden verandert de lichaamssamenstelling en zijn er specifieke aandachtspunten voor de voeding. De belangrijkste adviezen zijn:
- Neem vooral producten uit de Schijf van Vijf met veel goede voedingsstoffen. Dit omdat de energiebehoefte afneemt met toenemende leeftijd. Beperk het gebruik van producten die veel energie leveren en weinig voedingsstoffen bevatten, zoals frisdrank, alcohol en snacks.
- Neem voldoende producten met eiwit, zoals vis, onbewerkt mager vlees, peulvruchten, ei, ongezouten noten, zuivel en volkorenproducten. Eiwitten helpen de spieren in stand te houden.
- Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis. Dit verlaagt het risico op fatale coronaire hartziekten.
- Eet dagelijks veel groente, fruit en volkorenproducten. Dit draagt bij aan een goede stoelgang en het verlagen van het risico op coronaire hartziekten en beroerte.
- Slik een vitamine D-supplement voor het behoud van sterke botten.
- Beperk de hoeveel zout in de voeding, om hoge bloeddruk te voorkomen en omdat de nierfunctie afneemt. Hierbij is het ook belangrijk om voldoende te drinken.
- Voorkom een voedselinfectie.