Menu
Zoek

Hart- en vaatziekten

Bekijk hier de informatie over voeding en hart- of vaatziekten en de materialen die je kunt inzetten.
bloeddruk opmeten

Adviezen in het kort

Eten volgens de Schijf van Vijf is de basis, ook voor mensen met hart- en vaatziekten. In de Schijf van Vijf staan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkorenproducten, noten, peulvruchten en vis. Raad die producten dus vooral aan. Bij hart- en vaatziekten wordt iets meer vis aanbevolen, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week.

Voor mensen met hart- en vaatziekten is het verder vooral belangrijk om:

  • Roomboter en harde margarine te vervangen door oliën en zachte margarine of halvarine.
  • Voor halfvolle of magere zuivelproducten en voor 20+ of 30+ kaas te kiezen in plaats van de vette varianten.
  • Niet veel vlees te eten en te variëren met vis (1-2 porties per week), peulvruchten, ei en ongezouten noten.
  • Niet meer dan 6 gram zout per dag te eten.
  • Geen alcohol te drinken.

Ga naar alle voedingsadviezen bij hart- en vaatziekten, inclusief handige video. En als je patiënt te zwaar is, kijk dan ook bij overgewicht.

Producten met plantensterolen kunnen een bijdrage leveren aan het verlagen van het LDL-cholesterol. Maar raad geen rode gist rijst aan. Dat kan schadelijk zijn. Het slikken van visoliesupplementen is niet effectief voor het verlagen van het LDL-cholesterol. Lage doseringen leveren geen gezondheidswinst en over het effect van hoge doseringen is niet duidelijk of het gezondheidswinst oplevert of niet.

Tools voor praktijk en patiënt

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.