Menu
Zoek

Vergeten groenten: tips, weetjes en de allerbeste recepten

Soms gebeurt het dat een groentesoort op de achtergrond raakt en we deze langzaam ‘vergeten’. Hoe dat komt, is niet altijd duidelijk. Het Voedingscentrum brengt vergeten groenten graag onder de aandacht. Hieronder vind je per seizoen originele recepten met vergeten groentesoorten vol unieke smaken.

Wat zijn vergeten groenten?

Een goede definitie van vergeten groenten is er niet. Over het algemeen wordt er gedacht aan onder andere rapen, knollen en kolen. Voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap, rammenas en postelein.

Waar kun je vergeten groenten kopen?

Veel vergeten groenten zijn seizoensgroenten die vroeger vaker gegeten werden. Sommige groenten zijn in het voorjaar en de zomer verkrijgbaar en andere juist in de winter. Het kan zijn dat je niet alle groenten in elk seizoen in de winkel kunt krijgen. Een uitzondering hierop zijn raapstelen. Die kennen 2 seizoenen en zijn verkrijgbaar in maart, april, mei en daarna in augustus, september en oktober.

Recepten met vergeten groente

Van vergeten groenten zijn we vaak ook vergeten hoe je ze klaarmaakt. Iedere groentesoort heeft een eigen smaak en bereidingswijze, en past weer in andere gerechten. Een stoof- of ovenschotel, soep, salade, hartige taart, pasta: alles kan. Sommige vergeten groenten kun je ook rauw eten als snack of in een salade zoals koolrabi en pastinaak. Hieronder vind je per groentesoort tips, informatie en een recept. Geniet ervan!

Lente & zomer: koolrabi, meiraap en raapstelen

Koolrabi

Uiterlijk

afbeelding koolrabi

Smaak

De smaak van koolrabi lijkt op lichtzoete radijs en pittige bloemkool.

Gebruik

Was de koolrabi, snijd grote stengels weg en schil met een dunschiller. Je kunt de koolrabi vervolgens in plakken of blokjes snijden, grof raspen of er dunne plakjes van schaven bijvoorbeeld voor in een salade.

Bereiding

Koolrabi kun je rauw eten, dan is het wat knapperiger. Je kunt het ook koken of stomen (5-10 minuten).

Smaakcombinaties

Lekker met o.a. bieslook, citroen, dille, dragon, honing, knoflook, komijn, mosterd, noten, tijm, venkel(zaad) en (winter)wortel.

Inspiratie

  • Als salade met zelfgemaakte mosterd-dille dressing
  • Op de bakplaat met venkel, honing en komijn
  • In een stamppot met knoflook, tijm en noten.

Recept

Koolrabisalade met tuinkers.

sluiten
Meiraap

Uiterlijk

afbeelding meiraap 

Smaak

Rauw heeft meiraap een peperige smaak die lijkt op radijs. Gekookt smaakt het mild en lichtzoet.

Gebruik

Was de meiraap, snijd de steelaanzet weg en schil met een dunschiller. Je kunt de meiraap vervolgens in plakken of blokjes snijden, grof raspen of er dunne plakjes van schaven bijvoorbeeld voor in een salade. 

Bereiding

Meiraap kun je rauw eten, dan is het wat knapperiger. Je kunt het ook koken of stomen (5-10 minuten).

Smaakcombinaties

Lekker met o.a. bosui, (blauwe) kaas, citrusfruit, kerrie, munt, nootmuskaat, paddenstoelen, rozemarijn, rucola, tomaat en tuinkers.

Inspiratie

  • In een roerbakgerecht met kerrie en paddenstoelen
  • Als broodbeleg (plakjes) met tuinkers en sinaasappelrasp 
  • In een salade met appel, blauwe kaas en walnoten.

Recept

Maaltijdsoep met pittige groente.

sluiten
Raapstelen

Uiterlijk

afbeelding raapstelen

Smaak

De smaak van raapstelen is mosterdachtig en licht pittig zoals rucola.

Gebruik

Was de raapstelen en snijd de eventuele worteltjes eraf. Je kunt het heel laten of in kleinere stukken snijden. De gehele steel kun je eten.

Bereiding

Raapstelen kun je rauw eten. Je kunt het ook (roer)bakken (2-4 minuten) of blancheren (2 minuten).

Smaakcombinaties

Lekker met o.a. bieslook, bosui, citrusfruit, dille, foelie, kerrie, mierikswortel, noten, paddenstoelen, pijnboompitten, tijm, vijfkruidenpoeder, waterkers en zuring.

Inspiratie

  • Als stamppot met (zoete)aardappel en tijm
  • Noedels met gewokte raapstelen, paddenstoelen en vijfkruidenpoeder
  • Als een salade met een gekookt ei, croutons, knoflook en pijnboompitten

Recept

Raapsteeltjessalade.

sluiten
<h3 class="first">Koolrabisalade met tuinkers</h3>
<a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/koolrabisalade-met-tuinkers.aspx">&gt; Naar het recept</a> <h3 class="first">Maaltijdsoep met meiraap</h3>
<a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/maaltijdsoep-met-pittige-groente.aspx">&gt; Naar het recept</a> <h3 class="first">Raapsteeltjessalade</h3>
<p><a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/raapsteeltjessalade.aspx" style="font-size: 11px;">&gt; Naar het recept</a></p>

Herfst & winter: aardpeer, pastinaak, rammenas en schorseneren

Aardpeer

Uiterlijk

afbeelding aardpeer

Smaak

Rauw smaakt aardpeer nootachtig, met een knapperige textuur. Gekookt heeft het een milde en lichtzoete smaak.

Gebruik

Was de aardpeer, verwijder eventueel houterige uiteinden en schil met een dunschiller. Je kunt aardpeer vervolgens grof raspen of in dunne plakjes schaven (als je het rauw eet), of in plakken of blokjes snijden.

Bereiding

Aardpeer kun je rauw eten. Je kunt het ook koken of stomen (5-10 minuten). Als je er een puree van wilt maken, prik dan in de aardpeer om te controleren of die echt zacht is.

Smaakcombinaties

Lekker met o.a. amandel, basilicum, citrusfruit, dragon, hazelnoten, kastanjes, mosterd, oregano, paddenstoelen, salie, spinazie, tomaat en venkel(zaad).

Inspiratie

  • Als puree in een ovenschotel met gehakte amandelen als topping
  • Geraspt door een venkelsalade met citroendressing en basilicum
  • Door een spinazierisotto met hazelnoten en salie
sluiten
Koolraap

Uiterlijk

 afbeelding koolraap

Smaak

Koolraap heeft een zoete, zachte aardse smaak.

Gebruik

Was de koolraap, snijd de steelaanzet weg en schil met een dunschiller. Je kunt de koolraap vervolgens in repen of blokjes snijden.

Bereiding

Kook of stoom de koolraap gaar (10-15 minuten).       

Smaakcombinaties

Lekker met o.a. bosui, foelie, geitenkaas, kappertjes, karwij, knoflook, komijn, noten, oregano, peterselie, rozemarijn, salie, tijm en vijfkruidenpoeder.

Inspiratie

  • In een curry met boerenkool en karwij en komijn
  • Met veldsla, ui, peer en hazelnoten in een (maaltijd)salade
  • In een mosselpan met prei en peterselie

Recept

Gemarineerde wintergroente met kip.


sluiten
Pastinaak

Uiterlijk

afbeelding pastinaak

Smaak

Pastinaak smaakt zoet en anijsachtig. Het zit qua smaak tussen wortel en knolselderij in.

Gebruik

Was de pastinaak en schil met een dunschiller. Je kunt het vervolgens in plakken of blokjes snijden, grof raspen of er dunne plakjes van schaven bijvoorbeeld voor in een salade.

Bereiding

Pastinaak kun je rauw eten. Je kunt het ook koken of stomen (10-15 minuten). Als je er een puree van wilt maken, prik in de pastinaak om te controleren of die echt zacht is.

Smaakcombinaties

Lekker met o.a. basilicum, bieslook, dragon, foelie, honing, kruidnagel, laurier, mierikswortel, nootmuskaat, noten, peterselie, rozemarijn, salie en zeekraal.

Inspiratie

  • Aardappel-pastinaakpuree met rozemarijn
  • Bulgur met gestoomde pastinaak, peterselie, pecannoten en honing
  • Door de macaroni met tomatensaus en salie

Recept

Stoofpot met pastinaak en witte bonen.

sluiten
Rammenas

Uiterlijk

afbeelding rammenas

Smaak

Rauw heeft rammenas een peperige smaak die lijkt op radijs. Gekookt heeft het een milde en lichtzoete smaak.

Gebruik

Was de rammenas en schil met een dunschiller. Je kunt het vervolgens in plakken of blokjes snijden, grof raspen of in dunne plakjes schaven bijvoorbeeld voor in een salade.

Bereiding

Rammenas kun je rauw eten. Je kunt het ook koken of stomen (2-4 minuten).

Smaakcombinaties

Lekker met o.a. azijn, basilicum, bieslook, citrusfruit, curry, honing, kappertjes, kerrie, komijn, noten, nootmuskaat, peterselie, vanille, vijfkruidenpoeder, waterkers en zeewier.

Inspiratie

  • Door een curry met kerrie-tofu
  • Bij aardappelen en een stukje vlees met nootmuskaat en peterselie
  • In een vispakketje met sinaasappel en kappertjes

Recept

Appelcouscous met noten.

sluiten
Schorseneren

Uiterlijk

afbeelding schorseneren

Smaak

De smaak van schorseneren is nootachtig en lijkt op asperge en artisjok.

Gebruik

Boen de schorseneren goed schoon, snijd de onder- en bovenkant er af en schil met een dunschiller. Leg ze vervolgens in een bak met water met een scheutje citroensap of azijn. Daarna kun je ze eventueel in kleinere stukken snijden.

Bereiding

Kook of stoom de schorseneren gaar (10-15 minuten). Schorseneren kan je beter niet rauw eten.

Smaakcombinaties

Lekker met o.a. anijs, bieslook, biet, foelie, kervel, knoflook, komijn, mosterd, nootmuskaat, noten, peterselie, rozemarijn, salie, selderij, tijm en vanille.

Inspiratie

  • Met rösti en een stukje vlees
  • Bij quinoa met een gekookt ei en selderij
  • In een risotto met pastinaak en wortel (met knoflook en tijm)

Recept

Schorseneren-ovenschotel.

sluiten
Winterpostelein

Uiterlijk

afbeelding postelein

Smaak

Winterpostelein heeft een lichtzurige, frisse smaak.

Gebruik

Was de winterpostelein en snijd eventueel de worteltjes eraf. Je kunt het heel laten of in kleinere stukken snijden. De gehele stengel met blad kun je eten.

Bereiding

Winterpostelein kun je rauw eten. Je kunt het ook (roer)bakken (1-2 minuten) of  blancheren (1 minuut).

Smaakcombinaties

Lekker met o.a. aardappel, azijn, bieslook, citrus, dille, ei, geitenkaas, knoflook, mosterd, noten, paddenstoelen, pijnboompitten, zeekraal en zuring.

Inspiratie

  • In een quiche met geitenkaas en paddenstoelen
  • Met makreel, rode biet en bieslook in een pasta
  • In een aardappelsalade met dille en knoflook

Recept

Geroerbakte postelein met gember en doperwtjes.

sluiten
<h3>Gemarineerde kip, koolraap en andere wintergroente</h3>
<p><a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gemarineerde-wintergroente-met-kip.aspx">&gt; Naar het recept</a></p> <h3>Stoofpot met pastinaak en witte bonen</h3>
<a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/stoofpot-met-pastinaak-en-witte-bonen.aspx">&gt; Naar het recept</a> <h3>Appelcouscous met rammenas en noten</h3>
<p><a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/appelcouscous-met-noten.aspx">&gt; Naar het recept</a></p> <h3>Schorseneren-ovenschotel</h3>
<a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/schorseneren-ovenschotel.aspx">&gt; Naar het recept</a> <h3>Geroerbakte postelein met gember en doperwtjes</h3>
<a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/geroerbakte-postelein-met-gember-en-doperwtjes.aspx">&gt; Naar het recept</a>

Nog meer receptinspiratie

Elke week lekkere gezonde recepten in je mailbox? Meld je aan voor het Menu van de week en de Vegetarische favorieten!

Menu van de week

Ontvang elke week recepten die gezond eten makkelijk maken.

Bekijk een voorbeeld

Vegetarische favorieten

Wekelijkse inspiratie voor iedereen die minder of geen vlees wil eten.

Bekijk een voorbeeld

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.