Menu
Zoek

Veilig eten

Voorkom dat je ziek wordt

Je hoort en leest veel over voedselrisico’s, zoals PFAS, bestrijdingsmiddelen en microplastics. En elk jaar lopen tussen de 600.000 en 700.000 mensen een voedselinfectie op. Misschien verwacht je het niet, maar ze ontstaan vaak in de eigen keuken. Dit allemaal heeft te maken met veilig eten. Op deze pagina bundelen we al onze informatie en tips over veilig eten.

Wat is veilig eten?

Veilig eten betekent dat je iets kunt eten of drinken zonder dat je er op de korte of de lange termijn ziek van wordt. De voedselveiligheid in ons land staat op een hoog peil. Toch komen er schadelijke stoffen of ziekmakers in ons eten voor. Dat is nooit helemaal te vermijden. Maar om de risico’s te beperken bestaan er heel wat regels waar mensen die voedsel verwerken aan moeten voldoen. Deze regels zorgen er voor dat je niet te veel schadelijke stoffen binnenkrijgt.

Soms heb je er weinig invloed op, sommige schadelijke stoffen zitten nou eenmaal in ons eten en drinken. In andere gevallen kun je meer doen, bijvoorbeeld om een voedselinfectie te voorkomen. 

sluiten

Dit kun je zelf doen

Er zijn veel grote en kleine dingen die je kunt doen om zo veilig mogelijk te eten. Gezond en gevarieerd eten is het belangrijkste wat je kunt doen. Daarnaast hebben we de 5 stappen om veilig te eten op een rij gezet. Deze stappen zijn extra belangrijk voor ouderen, zwangeren, kleine kinderen en mensen met een verminderde weerstand. Zij lopen een groter risico op een voedselinfectie.

Afbeelding bij teaser 'Gevarieerd eten'

Gevarieerd eten

Het beste wat je voor je gezondheid kan doen is gezond en gevarieerd eten. Dan voorkom je ook dat je steeds te veel van dezelfde schadelijke stof binnenkrijgt.
Afbeelding bij teaser '1. Kopen'

1. Kopen

Kijk of de verpakking heel is, bekijk de houdbaarheidsdatum en koop producten uit de koeling als laatste.
Afbeelding bij teaser '2. Wassen'

2. Wassen

Was je handen, keukengerei, snijplanken, groente en fruit altijd grondig. Verschoon vaatdoekjes elke dag.
 
 
Afbeelding bij teaser '3. Scheiden'

3. Scheiden

Snijd vlees, vis en groente op aparte snijplanken. Scheid gaar en rauw eten en voorkom kruisbesmetting.
Afbeelding bij teaser '4. Verhitten'

4. Verhitten

Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden. Verhit vooral vlees, vis, ei en kiemgroenten goed. Schep eten in de magnetron regelmatig om.
Afbeelding bij teaser '5. Koelen en bewaren'

5. Koelen en bewaren

Bewaar eten op de juiste manier. Zet je koelkast op 4 °C. Eten blijft dan langer goed en bacteriën krijgen nauwelijks een kans.

Video: Veilig koken

Teaserafbeelding voor video 'De belangrijkste tips in beeld'

De belangrijkste tips in beeld

Video: Veilig omgaan met kip

Teaserafbeelding voor video 'Kip veilig bewaren en klaarmaken'

Kip veilig bewaren en klaarmaken

 
 

Nu actueel

De laatste tijd hoor je veel over deze schadelijke stoffen. Hoe zit het? Op onze pagina's lees je er alles over.

PFAS

Regelmatig komt PFAS in het nieuws. Wat zijn PFAS? Hoe schadelijk zijn deze stoffen? Kun je iets doen om ze te mijden?

Microplastics

Microplastics zijn overal. Wat weten we erover? Hoe schadelijk zijn ze? Is er een oplossing?

Bestrijdingsmiddelen

Een veelbesproken en ingewikkeld onderwerp is bestrijdingsmiddelen. Wat zijn de verschillende kanten?

Nieuws over veilig eten

Veelgestelde vragen

 
 
 
Afbeelding bij teaser ''

Expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen: adviezen rondom veilig eten

Vaak krijg ik de vraag: is dit product veilig? Het antwoord is niet altijd zwart-wit. De voedselveiligheid in ons land staat op een hoog peil, maar 100% veilig voedsel bestaat niet. Als expert voedselveiligheid kan ik in elk geval uitleggen wat we weten, waar nog onderzoek naar loopt en wat je zelf kunt doen.

Ik snap dat mensen zorgen hebben over onderwerpen zoals PFAS of bestrijdingsmiddelen. Deze willen we niet wegwuiven, maar we willen ook niet dat mensen zich onnodig ongerust maken. Van mij en het Voedingscentrum kun je verwachten dat we het hele verhaal vertellen. Dat doen we op basis van de best beschikbare kennis. En als het mogelijk is, geven we altijd tips.

Het is soms lastig om bruikbare adviezen te geven. Want helemaal voorkomen dat je schadelijke stoffen binnenkrijgt is onmogelijk. Toch zijn er dingen die je zelf kunt doen om niet ziek te worden van je eten. Gevarieerd eten zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet steeds te veel van dezelfde schadelijke stof binnenkrijgt. Daarnaast kun je een voedselinfectie vaak voorkomen, bijvoorbeeld door hygiënisch te koken. Zo proberen we mensen toch grip te geven. We proberen de risico’s ook in perspectief te zetten. Want uiteindelijk is een ongezond eetpatroon het grootste risico dat er is voor je gezondheid.

 

Bacteriën, virussen en parasieten in ons eten

In ons eten kunnen ziekmakers zitten. Deze zijn niet met het blote oog te zien en je kunt ze niet proeven of ruiken. Ze kunnen zorgen voor een voedselinfectie of een voedselvergiftiging. Daarvan kun je klachten krijgen als misselijkheid, braken en diarree. Meestal gaat dit vanzelf over. Met de 5 stappen hierboven kun je voorkomen dat je ziek wordt. Voor producten die je koopt zijn er veel regels en controles. Dat merk je als een product wordt teruggeroepen.

Op thuisarts.nl krijg je adviezen als je ziek bent geworden van eten en kun je lezen wanneer het toch verstandig is om de huisarts te bellen.

Bacteriën

Lees meer over bacteriën als salmonella, E. coli (EHEC), listeria en campylobacter.

Virussen

Ook van virussen in eten kun je ziek worden, denk aan norovirus en hepatitis A.

Parasieten

Vooral de parasiet Toxoplasma gondii is een bekend voorbeeld. Maar ook bijvoorbeeld vossenlintworm.
 
 

Schadelijke stoffen en productvreemde materialen

Vanuit verschillende bronnen komen schadelijke stoffen in ons eten of drinken terecht. Allerlei regels zorgen ervoor dat je niet te veel van schadelijke stoffen binnenkrijgt. Het is niet mogelijk om deze helemaal te vermijden.

Gevarieerd eten verkleint wel de kans dat je te veel van dezelfde schadelijke stof binnenkrijgt. En bedenk dat gezond en duurzaam eten over zoveel meer gaat dan opletten voor schadelijke stoffen.

Schadelijke stoffen uit het milieu
sluiten
Stoffen die onstaan bij bereiding
Natuurlijke gifstoffen
Stoffen vanuit de verpakking
Schadelijke stoffen die achterblijven
sluiten
Productvreemde materialen
 
 
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.