Wat is een carnivoor dieet en is het gezond?
Een carnivoor dieet bevat vrijwel
alleen dierlijke producten. Dit betekent dat je veel vlees, vis, eieren en
zuivel eet. Plantaardige producten als groente, fruit, noten en graanproducten worden
bijna niet gegeten. Hierdoor mis je belangrijke voedingsstoffen die in deze
producten zitten, zoals vezels en sommige vitamines en mineralen. Op lange
termijn kun je hierdoor tekorten aan bepaalde voedingsstoffen krijgen. Denk
hierbij aan vitamine C en foliumzuur. En vezels die nodig zijn om goed te
kunnen poepen.
Ook mis je de positieve gezondheidseffecten
van plantaardige producten. Zo verkleinen groente, fruit en volkorenproducten het
risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2.
Verder bestaat een carnivoor
dieet uit veel vlees, meer dan de maximale aanbevolen hoeveelheid van 500 gram
per week. Als je veel bewerkt vlees
en rood vlees eet, heb je een grotere kans op een beroerte, diabetes
type 2, darmkanker en longkanker. Ook bevatten vette vleessoorten relatief veel
verzadigd vet. Veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en
vaatziekten.
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Qua hoeveelheid zit je goed tussen de 0 en 500 gram vlees per week. Daarbinnen is het advies om maximaal 300 gram rood vlees te eten, zoals rund- of varkensvlees, en zo min mogelijk bewerkt vlees.
Val je af met een carnivoor
dieet?
Je valt af als je minder
calorieën eet en drinkt dan dat je verbrandt. Wanneer dit het geval is bij een carnivoor
dieet kan dit helpen om gewicht te verliezen.
De hoge hoeveelheid eiwitten in een carnivoor dieet kan je langer een gevoel van verzadiging geven. Aan de andere kant
bevat het relatief weinig koolhydraten. Daarmee is het
vergelijkbaar met een ketogeen dieet. Als je heel weinig koolhydraten eet zal je lichaam overstappen
van koolhydraatverbranding naar vetzuurverbranding. Je lichaam komt in
‘ketose’. Dit kun je merken aan een fruitige of slechte adem.
Bij gezonde
volwassenen lijkt ketose op korte termijn geen grote gezondheidsrisico’s met
zich mee te brengen. Je kunt wel klachten krijgen zoals moeheid, misselijkheid,
haaruitval, hartkloppingen, beenkramp en verstopping. De effecten op de lange
termijn van een dieet zeer laag in koolhydraten op je gewicht en gezondheid
zijn nog onvoldoende bekend.
Lastig vol te houden
Vaak zie je dat extreme
diëten waarbij hele productgroepen worden uitgesloten, zoals een carnivoor
dieet, op lange termijn lastig zijn vol te houden. De kans is groot dat je na
een tijdje weer hetzelfde eet en weegt als eerst. Bovendien helpt een carnivoor
dieet niet om een gezond en volwaardig voedingspatroon aan te leren wat nodig
is om je nieuwe gewicht te behouden. Bekijk onze tips om op een gezonde manier af te vallen.
Kan een carnivoor dieet
helpen bij darmproblemen?
Bij een carnivoor dieet
vermijd je veel verschillende producten. Met name bij overgevoeligheid voor
bepaalde type koolhydraten kan dit dieet verlichting geven als je darmproblemen
hebt. Maar een carnivoor dieet is geen volwaardig voedingspatroon. Wanneer je
bepaalde voedingsmiddelen wilt vermijden omdat je hier klachten van krijgt, kun
je het beste samen met een diëtist kijken of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je
nodig hebt.
Lees ook: Helpt het FODMAP-beperkt dieet tegen maag-darmklachten?
Hoe duurzaam is een
carnivoor dieet?
Een carnivoor dieet is verre
van duurzaam. Als je vooral dierlijke producten eet, dan heeft dit een grote
impact op het milieu. De productie van vlees is namelijk heel belastend voor
het milieu. Dat geldt vooral voor rood vlees, zoals rundvlees. Er is veel
land, water en voer nodig voor het houden van vee. Dit veevoer moet ook worden
gemaakt en vervoerd. Voor 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voer
nodig. En voor het verbouwen van voer, zoals soja uit Zuid-Amerika, is niet
alleen land nodig, maar wordt ook vaak oerwoud gekapt. Daarnaast zorgen dieren
voor veel uitstoot van broeikasgassen door scheten, boeren en mest. Sommige stoffen
uit mest kunnen in de natuur terechtkomen en daar de biodiversiteit
verminderen. Die optelsom maakt vlees erg belastend.